MATERIALS PROPIS

Guia pedagògica

Guia pedagògica de prevenció i sensibilització contra les violències masclistes i LGTBI-fòbiques

Aquesta guia està destinada principalment a les persones que treballen o interactuen amb grups d’infants, joves o persones adultes i que volen tractar la temàtica dins l’àmbit educatiu formal o no formal. Ara bé, també és per a qualsevol persona que vulgui informar-se sobre les violències masclistes i la LGTBI-fòbia.
Tant si treballes amb joves o a una escola bressol, si formes part d’una família amb adolescents a casa, si fa temps que no t’entens amb els amics o amigues a causa del masclisme (o del feminisme!), si sents una distància amb la teva parella per aquests temes, com si simplement tens curiositat  per allò que t’envolta i vols tenir informació sòlida…
Aquesta guia és per a tu!

Descarrega’t la guia en format PDF

Encàrrec de: Mancomunitat de la Plana.
Redacció dels continguts: Candela. Acció Comunitària i Feminista SCCL. Miriam Aleman Calatayud
Correcció: L’Entrellat SCCL
Maquetació: Albacoor
Any: 2023

Una història quotidiana

“Una història quotidiana” Guia per entendre les violències masclistes i actuar.

En aquesta guia hi trobaràs la història de la Laura i l’Oriol i de la gent que els envolta. Veurem, per mitjà de la seva història, com les violències masclistes es manifesten i danyen les relacions i tot l’entorn. A través de la seva història, que podria ser la de qualsevol, aportarem elements teòrics per entendre una situació que pot ser quotidiana i oferirem eines pràctiques per saber actuar davant casos similars. Et proposem llegir el marc de comprensió abans d’entrar en la història —per disposar dels elements clau per situar-te—, tot i que també ho pots fer a la inversa i mirar d’explicar-te la situació abans de passar a la teoria. Triïs el que triïs, es tracta que el recurs sigui dinàmic i et permeti comprendre el fenomen per fer-hi front. Volem apel·lar a la responsabilitat que tenim com a ciutadans i ciutadanes de fer d’aquest món un lloc més just. Creiem que per erradicar les violèn– cies de les nostres vides, cal formar-nos com a societat per identificar i saber afrontar les injustícies.

Descarrega’t la guia en format PDF

 
Per encàrrec de:
l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages
Elaborada per:
Candela. Acció Comunitària i Feminista SCCL
Autoria:
Miriam Aleman Calatayud
Col·laboració:
Marta Sales Romero
Disseny i maquetació:
Ainara Beristain limoiura.com
Correcció:
L’Entrellat SCCL
Any: 2023
El soroll del silenci

Guia per abaixar el volum de les violències sexuals.

Aquesta guia pretén ser un pont que fem a partir de la nostra experiència treballant amb joves, i de molts anys de compromís en la lluita contra les violències sexuals. Hi trobareu els elements necessaris per entendre què són les violències sexuals, les seves manifestacions entre les persones joves, les causes i conseqüències, i què podem fer com a acompanyants per prevenir-les i abordar-les. És una guia que té en compte el context, que aporta una anàlisi teòrica aterrada i eines pràctiques per al dia a dia, a més d’aportar una bibliografia sobre el tema i un llistat de materials i recursos.

Descarrega’t la guia en format PDF

Elaborada per:
Candela. Acció Comunitària i Feminista SCCL
Miriam Aleman Calatayud

Disseny i maquetació:
Ainara Beristain (limoiura.com)

Correcció:
L’Entrellat SCCL

Any: 2022

 

Any: 2020

regala el món que vols
Aquest és el lema de la campanya impulsada per l’Ajuntament de Berga per promoure les joguines sense gènere. Es tracta d’una iniciativa ideada per l’àrea de Feminisme i LGTBI amb el suport de la Diputació de Barcelona per divulgar la importància que cada infant pugui tenir experiències de joc diverses amb l’objectiu d’afavorir una societat més equitativa, diversa, cuidadora i lliure de violències. L’encàrrec l’ha dut a terme Candela Acció Comunitària i Feminista SCCL.
El projecte s’emmarca en la celebració de les festes de Nadal, ja que és el període en què proliferen les compres de joguines per a la quitxalla, però també és una campanya que es pot estendre al llarg de l’any, tenint en compte que el joc és present en el dia a dia dels infants.

Encàrrec: Ajuntament de Berga. Àrea de Joventut.

Autoria: Cooperativa Candela

Vídeo: Meri Varó

Il·lustracions: Maria Romero García

Informació i materials: http://www.ajberga.cat/ajberga/noticies/detall.php?noticia=2778

Any: 2021

Ciutats i Persones VIOLÈNCIES SEXUALS

Política pública perseguint-ne l’erradicació
Maria Freixanet Mateo (coord)

Col·laboració amb la redacció del capítol 5: no és una poma podrida, és el cistell sencer! 9 bones pràctiques I un grapat de recomanacions per tensar l’(hetero)patriarcat des de l’acció local. Edurne Jiménez Pérez

Editat per: Editorial MIC

Autoria: © ICPS i les diferents autores, 2020

Descarrega: https://www.icps.cat/archivos/CiPdigital/cip-g38freixanet.pdf?noga=1

Any: 2020

3 Voltes feministes als equipaments juvenils

Guia “3 Voltes feministes als equipaments juvenils”

La guia, que consta de diversos elements interactius, té l’objectiu de dotar els i les professionals de joventut d’eines i de recursos per transformar els equipaments juvenils en clau feminista. Introduir aquesta perspectiva i la de la diversitat sexual i de gènere suposa revisar l’equipament a tots els nivells, tenint en compte les desigualtats estructurals entre homes i dones, el binarisme de gènere i la norma heterosexual.  També ens compromet a erradicar qualsevol acte discriminatori masclista i LGBTI-fòbic, no només les violències més explícites i greus, de manera que implica tenir una mirada interseccional que inclogui els diferents eixos d’opressió que operen entrecreuats i que no poden separar-se: la classe social, la procedència, la religió, la diversitat funcional, entre d’altres.

 

Editat per: L’Agència Catalana de la Joventut.

Autoria: Cooperativa Candela + Agència Catalana de la Joventut.

Descarrega’t la guia en format PDF : https://guia3voltes.cat/

Any: 2021

Desviades: una guia per desmuntar el sistema sexe-gènere.

Desviades: una guia per desmuntar el sistema sexe-gènere.

Mai t’has demanat per què t’identifiques amb el teu gènere? Què hagués passat si te n’haguessin assignat un altre? Quin petit detall et va convertir en la persona que ets? Amb els teus gustos i aficions… Què influencia per qui sents atracció? I si tot fos una mentida? I si has escoltat tantes vegades el que ets que ho has assumit sense ser qui realment vols? T’ha generat dubtes? Genial, és el que volíem.

Aquesta guia és una eina que ens permet aclarir conceptes, obrir la reflexió i, sobretot, respondre preguntes sobre el sistema sexe-gènere i generar-ne de noves. Posar en dubte aquest sistema que ens assigna una casella estanca en néixer i no ens permet sortir-nos-en és el que anomenem “qüestionar el binarisme”. Un binarisme que crèiem universal i immutable, però que els diferents estudis de gènere i feminismes han desmuntat. Per què volem qüestionar els binarismes?

Editat per: CJB Consell de Joventut de Barcelona

Autoria: Cooperativa Candela

Il·lustracions: Rapha Hu

Descarrega’t la guia en format PDF

Any: 2020

Per què li diuen sexting quan parlen de sexpreading?

Per què li diuen sexting quan parlen de sexpreading?

Candela i EdPAC hem elaborat conjuntament l’article “Per què li diuen Sexting quan parlen de Sexpreading?”.

Un article que es va començar a gestar a finals del 2017 (principis de 2018) i que publiquem ara el 2020. Durant tot aquest temps hem vist com el concepte SEXPREADING, no només s’ha anat omplint de contingut sinó que també ha estat assumit i utilitzat per entitats, col·lectius, professionals i administracions públiques. El nostre objectiu era diferenciar una pràctica sexual lliure com és el Sèxting d’una agressió, el Sexpreading, i creiem que el concepte en aquest sentit ha estat de molta utilitat.

L’article que us compartim és un text escrit a múltiples mans. No és un assaig ni un estudi, sinó reflexions i propostes de les dues entitats amb l’objectiu d’aportar el nostre gra de sorra a l’anàlisi, la reflexió, l’abordatge i la prevenció d’una violència específica, oferint un nou concepte que ens permeti desenvolupar accions educatives més transformadores.

Article en PDF

Aquí podeu escoltar l’àudio complet de la jornada que vam realitzar amb les companyes d’EdPAC al Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison

Editat per: Cooperativa Candela i EdPAC

Any: 2020

DESAPRENENT. Una mirada feminista a l'etapa secundària.

DESAPRENENT
Una mirada feminista a l’etapa secundària.

Presentem aquí un recurs dirigit al professorat de secundària i a les persones que eduquen adolescents i joves. Un recull de reflexions extretes de molts anys d’experiència de les dues entitats (Coeducacció i Candela) en els centres educatius i el treball entorn a la prevenció de les violències masclistes amb joves i professionals. Aquest material neix com a resultat d’un projecte realitzat a dos instituts del districte de l’Eixample de Barcelona durant tres cursos i vol posar en paraules algunes idees, reflexions i propostes pràctiques que puguin servir al professorat. DESAPRENENT és una invitació a dialogar sobre les aportacions de la perspectiva feminista en aquest àmbit i a la revisió personal entorn a la tasca d’educar.

Editat per: Ajuntament de Barcelona.

Autoria: Cooperativa Coeducacció i Cooperativa Candela.

I.lustracions i maquetació: Maria Romero García

Any: 2019

Sol·licita el material clicant aquí.

Tabú. Tu tries què t'hi jugues

Tabú. Tu tries què t’hi jugues

Tabú: allò del que està prohibit parlar, però tothom ho coneix, tothom sap què passa: als vestidors, pels passadissos, dins de l’aula, fora de l’aula, als espais joves, a les discoteques, a través del mòbil… La violència sexual és quelcom quotidià en la nostra societat, però costa parlar-ne, costa anomenar-la, assenyalar-la i visibilitzar-la.
Tabú és una eina interactiva per treballar les violències sexuals amb adolescents i joves. A partir de l’aplicació i el treball en grup el Tabú ens permet acompanyar els nois i les noies a sentir-se lliures en la seva manera de ser i en la seva manera d’estimar i relacionar-se.

Si voleu demanar l’eina:
http://dones.gencat.cat/ca/ambits/sensibilitzacio/exposicions/expo_Tabu/

Vídeos adreçats a joves sobre sexpreading, lligar i cosificació:
https://www.youtube.com/watch?v=boEGN39vSC4&list=PLiV-6gIUvERfK0A_P-7lDWH8zyhqLeq4B

Editat per la cooperativa Candela en col·laboració amb la Direcció General de Joventut, l’Institut Català de les Dones i La Bonne-Centre de Cultura De Dones Francesca Bonnemaison

Any: 2018

 

Unfollow

Unfollow

‘Unfollow a les violències masclistes’, és un projecte educatiu enfocat a prevenir i abordar les violències masclistes i les relacions abusives que es donen entre adolescents i joves a través dels entorns digitals.

Si voleu utilitzar l’eina: www.cnjc.cat/ca/unfollow-violencies-masclistes

Iniciativa del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) desenvolupat en col·laboració per la Cooperativa Candela Acció comunitària i feminista i Educació per a l’Acció Crítica (EdPAC), i el suport de l’Institut Català de les Dones.

Cartells de la Lore

Cartells de la Lore

Col·lecció de cartelleria de “La Lore” formada per sis pósters que ofereixen informació sobre la sexualitat, el clítoris i com lliguem.   Aquests materials estan pensats per poder decorar equipaments juvenils, centres educatius o altres espais omplint-los de continguts que segur que seran d’interès pels joves i una gran oportunitat per treballar al voltant de la sexualitat i reflexionar sobre les pràctiques de com lliguem.

Si els voleu en paper envieu un correu a: info@candela.cat

Editat per la cooperativa Candela

Any: 2018

Guia + dinàmica grupal per treballar els Cartells de LA LORE amb joves

 

Guies+Dinàmiques cartells LA LORE

LA LORE compta amb 6 cartells amb contingut pedagògic sobre diferents temes que afecten la sexualitat i les relacions de les persones joves. Aquí trobareu les guies + dinàmiques per a cada cartell, que hem elaborat amb la intenció que els i les professionals puguin treballar els contenguts amb les persones joves.

Descarrega’t la guia en format PDF

Editada per:
Generalitat de Catalunya.

Elaborada per:
Candela. Acció Comunitària i Feminista SCCL

Disseny i maquetació:
Ainara Beristain limoiura.com

Any: 2022

Descarrega’t els cartells de la Lore

Dibuixant el gènere

Dibuixant el gènere

A partir del visionat dels vídeos “Dibuixant el gènere” el·laborats pel Gerard Coll-Planas i la Maria Vidal, hem dissenyat unes dinàmiques divertides i participatives per a realitzar amb 1er i 2on de la ESO. Hi trobaràs un glossari de conceptes, cada dinàmica explicada pas a pas, recomanacions per portar-les a terme, situacions comuns que es donen i per a quines assignatures estan pensades (llengua, socials, plàstica…) i com fer un tancament a tutoria.

Per més informació no dubtis en escriure’ns!

 

Si m’estima em donarà el seu password

Si m’estima em donarà el seu password.
Eines per treballar les violències de gènere 2.0 amb primària.

Fruit dels aprenentatges que ens ofereix la intervenció amb nens i nenes a l’aula i de les ganes de compartir la nostra mirada, hem desenvolupat aquest dossier sintètic sobre violències de gènere 2.0 on sistematitzem breument la nostra anàlisi de la problemàtica i alguns conceptes clau. Està dirigit al professorat, famílies i altres referents de nens i nenes que volen treballar el tema a primària. També trobareu algunes recomanacions pràctiques, basades en la nostra experiència, així com algunes referències bibliogràfiques per ampliar la perspectiva i seguir aprenent.

Editat per la cooperativa Candela

Any: 2016

Descarrega la guia

 

Si m’estima em donarà el seu password

Si m’estima em donarà el seu password.
Eines per treballar les violències de gènere 2.0 amb secundària.

Fruit dels aprenentatges que ens ofereix la intervenció amb joves a l’aula i de les ganes de compartir la nostra mirada, hem desenvolupat aquest dossier sintètic sobre violències de gènere 2.0 on sistematitzem breument la nostra anàlisi de la problemàtica i alguns conceptes clau. Està dirigit al professorat, famílies i altres referents de joves que volen treballar el tema a secundària. També trobareu algunes recomanacions pràctiques, basades en la nostra experiència, així com algunes referències bibliogràfiques per ampliar la perspectiva i seguir aprenent.

Editat per la cooperativa Candela

Any: 2016

Descarrega la guia

Pam a pam, coeduquem

Pam a pam, coeduquem.
Quadern pedagògic per al professorat del cicle formatiu de grau superior d’educació infantil.

Guia didàctica sobre coeducació per a formar (futures) educadores i educadors, especialment de l’etapa infantil (0-6). Disposa de marcs teòrics i activitats per a fer a l’aula àmpliament descrites.

Editat per la Generalitat de Catalunya (Institut Català de les Dones i Departament d’Ensenyament)

Any: 2016

Descarrega la guia

Llibre “Joves, gènere i violències. Fem nostra la prevenció”

Llibre “Joves, gènere i violències. Fem nostra la prevenció”

Aquesta guia ha estat elaborada en el marc del projecte europeu GAP WORK, destinat al disseny i avaluació de la formació de professionals en matèria de violències de gènere i finançat pel programa Daphne III. S’adreça a persones i entitats especialitzades en la formació de professionals en violències de gènere, però també s’hi poden beneficiar els qui tenen una sensibilitat o una formació sobre qüestions de gènere i treballen directament amb joves.
Es divideix en dues seccions, la primera, Situant-nos, estableix les bases per a la comprensió i anàlisi del fenomen de les violències de gènere entre i envers joves actualment a Catalunya. La segona, La formació, està dedicada a l’acció educativa pròpiament dita, amb la presentació de quatre sessions en fitxes que descriuen les activitats i els materials de suport necessaris per replicar la nostra proposta pedagògica.

En col·laboració amb: Universitat Rovira i Virgili (URV) i Tamaia, viure sense violencia.

Any: 2015

Descarrega la guia

Maleta pedagògica sobre Masculinitat(s)

Maleta pedagògica sobre Masculinitat(s)

Recurs pedagògic per a treballar les masculinitats, de forma específica, amb homes adults, adolescents i joves. És un recurs útil, en el que hem participat amb l’elaboració del marc teòric per a les diferents temàtiques plantejades i una sèrie de fitxes on s’expliquen detalladament les dinàmiques a realitza i vídeos de suport. Aquest material es pot sol·licitar de manera gratuïta al CIRD (Centre d’Informació i Recursos per a les Dones).

Editada per: CIRD i l’Ajuntament de Barcelona.

Any: 2015

Sol·licita el material clicant aquí

 

Jo no vull ser princesa: Idees i consells per a noies que volen ser lliures

Jo no vull ser princesa: Idees i consells per a noies que volen ser lliures

Aquesta és una guia breu adreçada a noies joves on podreu trobar algunes reflexions i consells per viure la sexualitat i l’afectivitat des de l’apoderament i l’autoestima. La sexualitat, les relacions amoroses, la preferència sexual, la relació amb el propi cos i el projecte vital propi són alguns dels temes que hi podreu trobar, així com recursos especialitzats.

En col·laboració amb: CJB, Ajuntament de Barcelona: Dona i Drets Civils

Any: 2015

Descarrega’l!

 

Jo no vull ser pilota d'or: Idees i consells per a nois que volen ser lliures

Jo no vull ser pilota d’or: Idees i consells per a nois que volen ser lliures

Guia adreçada a nois joves on s’hi poden trobar algunes reflexions i consells per viure la sexualitat i l’afectivitat d’una manera lliure i enriquidora. La sexualitat, les emocions, la preferència sexual, la manera de relacionar-nos i la pròpia autoestima en front la pressió de grup són alguns dels temes que trobareu a l’interior, així com recursos especialitzats.

En col·laboració amb: CJB, Ajuntament de Barcelona: Dona i Drets Civils

Any: 2015

Descarrega’l!

 

El món virtual. Amor, control i violències 2.0

Capítol “El món virtual. Amor, control i violències 2.0”

En el llibre Relacions de gènere entre joves i adolescents. Com intervenir quan hi ha violència?, coordinat per Maria Freixanet.

Aquest capítol pretén portar a debat la creixent preocupació que gira al voltant de la pregunta “Però… què fan els joves a les xarxes socials? Serà que la construcció del gènere dels joves ve influenciada també pels continguts que troben a internet? Fan els joves usos més violents de les xarxes? Serà que les tecnologies possibiliten noves fores de violències de gènere? O també internet possibilita altres formes de relació? Per aportar llum a aquestes qüestions ens aproximarem a la realitat dels i les joves i la vivència que tenen d’aquest fenomen, aportant claus de cara a la prevenció, el bon ús i el bon l’acompanyament.

En col·laboració amb: Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS), Universitat Autònoma de Barcelona, Diputació de Barcelona i Ajuntament de Barcelona.

Any: 2014

Descarrega el llibre

El Puzzle de la sexualitat

El Puzzle de la sexualitat

A través d’aquest recurs els i les joves podran aprendre de manera dinàmica i visual que la sexualitat és quelcom molt ampli. A part de conèixer les diferents pràctiques sexuals, aprendran els riscos associats a cadascuna i la manera de prevenir-los. És un recurs pensat per treballar amb grups petits i mitjans de joves de 15-25 anys amb l’objectiu de potenciar una vivència de la sexualitat integral i integradora basada en el consentiment, els límits, el plaer i la prevenció de riscos associats.

NO DISPONIBLE

Any: 2009

Maleta pedagògica sobre Masculinitat(s)

Maleta pedagògica sobre Corresponsabilitat

Recurs de sensibilització i formació en matèria de coresponsabilitat orientat al públic infantil i adolescent. El recurs pretén transmetre la importància de les pròpies accions i actituds com a motor de canvi social. Els materials que conformen el recurs contenen una guia metodològica amb els continguts principals i les dinàmiques vinculades, amb una orientació lúdica i vivencial, al voltant de les causes i les implicacions del desigual repartiment de les responsabilitats i tasques familiars i domèstiques. Aquest material, els continguts del qual hem dissenyat Candela, es pot sol·licitar de manera gratuïta al CIRD (Centre d’Informació i Recursos per a les Dones).

Editat per: CIRD i Ajuntament de Barcelona.

Any: 2013

Sol·licita el material clicant aquí.